35 Maddede İzmir'in Kızları




İzmirli kızlarla ilgili tonlarca şehir efsanesi vardır. Güzellikleriyle dillere pelesenk olmuş bu kızların gerçekten güzel olduğunu onaylayan bir kesim de vardır, abartıldığını düşünenler de. Güzellik göreceli tabii her düşünceye saygı duyarım. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Ahmet Piriştina'ya "İzmir'in kızları neden bu kadar güzel?" Diye sorulduğunda beni çok etkileyen şu cevabı vermiştir: "özgür oldukları için"
Doğma büyüme, anası babası İzmirli bir kız olarak ve İzmirli kız arkadaşlarımdan yola çıkarak (istisnalar kaideyi bozmaz) İzmirli kızlar hakkında söyleyecek bir şeylerim var,
Bu kızlar;

1) Genellikle köklerinde göçmenlik olduğu için beyaz olurlar. Bronzlaşmaları can yakıcı olur. Mutlaka ilk gün soyulurlar.

2) Uğruna şarkılar, şiirler yazılmıştır. O nedenle karşısındaki adamın bir mesaj bile yazmadığı zamanlarda kolayca fıttırırlar.

3) Kafalarında kayış kopmaz. Sinirleri bir anda zıplamaz. Asfalyaları vardır. O atar. Siz bunun ne olduğunu bir araştıradurun. Anlayan anlar.

4) Türkiye'nin güzel kadın ihtiyacını karşılarlar.

5) Makyajı ihtiyaçtan değil, hobi olarak yaparlar.

6) Güzelliklerinin farkında oldukları için zekasına iltifat eden adamlara bayılırlar.

7) İzmirliyim dediklerinde "belli" cevabına alışkındırlar. Etkilenmezler.

8) Diğer şehirlerce haklarında çıkarılan çirkin yakıştırmalara aldırmazlar. Yakıştırma yapan bir kızsa, muhtemelen sevgilisini bir İzmirliye kaptırmıştır veya sevgilisinin geçmişinde unutamadığı bir İzmirli vardır. Ha erkekse, istemiştir olmamıştır.

9) Herkese gülümsemeleri "günaydın" "iyi akşamlar, nasılsınız?" Demeleri oynaklıklarından değil medeniyetlerindendir.

10) Kahkahalarını 300 metreden duyarsınız. Gülmenin ayıbı mı olurmuş?!

11) Damarını kessen özgüven akar. Yürürken bakılmasının nedeni güzelliği değil, rüzgarıdır. Bir an denizden eser, bir an karadan. Moduna bağlı.

12) Konuşurken elini kolunu ve mimiklerini kullanır. İzlemek, dinlemekten daha keyiflidir.

 13) Yazı severler. Kışın yazlık kıyafetlerinin üzerine mont giyerler.

 14) Şekilci oldukları söylense de sevgilileri genellikle çirkindir.

15) Sevgililerini aileleriyle tanıştırmak istemeleri evlenmek istediklerinden değil, fikir almak istediklerindendir. Hemen havaya girmeyin. Ailesinin görüşleri birinci plandadır. Laf dinlerler.

16) En lüks restaurantta da yemek yerler. Sokaktaki kokoreççide de. Hele bi de midye tepsisinin başına geçtiler mi görsel şölen.

17) Baskıyla büyümemişlerdir. Bu nedenle ailelerine yalan söyleme ihtiyacı duymazlar.

18) Kıskanılmak, sahiplenilmek isterler ama fazla sıkıya gelemezler. Oraya gitme, bunu yapma, şunu giyme diyen sevgililerine "bana annem babam karışmıyor, sana ne oluyor" en kısa ve net cevaplarındandır.

 19) Pazar günü Çeşme'den, Foça'dan, Dikili'den, Gümüldür'den tuzlu saçlarıyla, bikinilerinin üzerindeki pareoyla dönerler. Şehir içinde bu halde bir kahve bile içerler. Dert değil!

20) İlk aşkı ortaokulda yaşamışlardır.

21) En az bir adamın hayatını karartmışlardır.

22) Deniz Gezmiş'i bilirler. Ailelerinden Nazım Hikmet'i, Yaşar Kemal'i, Aziz Nesin'i. Atatürk'e aşıktırlar.

23) Başka şehirlerde zorlanırlar. Neden yazın şort giydiklerinde insanların çok acayip bir şeymiş gibi onlara baktığını anlayamazlar. İzmir'e toprak öpecek şekilde dönerler.

 24) Harmandalı oynayan adamdan etkilenmemeleri mümkün değildir.

25) Abileriyle, ablalarıyla kankadırlar. Birlikte çıkarlar. Eve sarhoş dönerler.

26) Eğlenceli oldukları evlenilmeyecek kız oldukları anlamına gelmez. Eğlenmedikleri adamla bırak evlenmeyi sevgili bile olmazlar. Karşısındaki adamda ilk özgüven ararlar sonra muhabbet.

27) Her türlü piçlik vardır. Yeter ki canı istesin.

28) Eküri halinde gezerler. Diğer eküri kızlarının açıklarını, zayıf noktalarını bilirler. Zorda kalmadıkça kullanmazlar.

29) Evleri balkonludur. Beline kadar sarkarlar ancak düşmezler.

30) Efelikleri köklerinden gelir. Erkek gibi kafa tutarlar.

31) Restaurantta, cafede, vapurda veya otobüste ruj sürerler, allık tazelerler, tırnağı kırılırsa çantadan törpü çıkarıp kırılan yeri törpülerler.

32) Hiçbir mekanda kasmazlar. Oynamak isterse oynar, dertlenirse ağlar.

33) Mavi boncuk dağıtıp aklına yatmayan bir durumda hepsini geri toplar. Bunu o kadar akıllıca yapar ki kimse bana umut verdin diye hesap soramaz. Sorsa da cevap alamaz.

34) Babaları gibi rakı içerler. Kırmızı ojeli ellerine kadeh, derin muhabbetine Zeki Müren eşlik eder. Samimiyeti sarhoş eder.

35) Gerçekten sevdiklerinde kendi kurallarını da yıkarlar, duvarlarını da. Koca şehri yıkarlar adamın başına. Akıllıdırlar aslında, gerçekten aşık olana kadar.

Not: Kim yazdı bu yazıyı? Çok kıskandım o kadar net ve güzel anlatmış ki iyi ki İzmir kızıyım dedim ve tabii hemen paylaştım. Ha bir de fotoğrafımı koyup sonuna Sezen Aksu serpiştirdim bir miktar! Umarım sorun olmaz.








Yorumlar

Popüler Yayınlar