Hıdırellez



İnanışa göre Hıdırellez günü (5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece)  Hızır ile İlyas Peygamberler bir araya gelir. Hızır ve Hazreti İlyas'ın su kenarı ve doğada buluştuğuna inanıldığı için Hıdırellez günü genellikle kırlarda geçirilir.

Bugün bütün dileklerin ve duaların kabul olduğuna inanılır. Bunun için ilginç ve sıradışı Hıdırellez gelenekleri vardır. Gül ağacı bugünün sembollerinden biridir.
Hâlâ yapmadıysan hemen bir kağıda dileklerini yaz. İçine bozuk para koyup kırmızı kurdela ile bağladığın bir keseyi gül ağacına(yoksa bir çiçeğin ya da ağacın dalına) as. Ya da  bu dilekleri göm.
İnanış gereği gece(bu buluşma); bolluk, bereket ve yazın gelmesine işarettir. Bu gece dilenen dileklere Hızır yetişir.
Çok farklı ve ilginç ritüeller var bunlar yaşadığımız topluma ve imkanlarımıza göre değişir elbette!
Sahil kenarında yaşıyorsan bir akarsuya ya da denize, göle Hıdırellez sabahında dileklerinin yazılı olduğu kağıdı bırak ya da bu kağıdı sakla.
Ateş yakıp üstünden atlamak en bilinen ve kötü ruhların uzak durduğu, günahlardan arınma niteliği taşıdığına inanılan bir gelenektir. Aman dikkat ateşin üzerinden atlayacağım diye kendini tutuşturma!
Bunlar dışında dileklerini toprağın üzerine çizebilirsin ya da taşlarla resmini/maketini yapabilirsin. (Çizim konusunda pek iyi olmadığımdan gazete, dergi artık Allah ne verdiyse içinden kesip kağıtlara yapıştırdığım dileklerim de oldu benim. Ya ne var Hıdırellez'de gül ağacının dibine Kıvanç Tatlıtuğ'un fotoğrafını bıraktıysak, hayallerimizi satmadık ya!)
Hıdırellez'in enerjisine inanan biri olarak şunu söylemeliyim; Bu gece bol bol dua et, umut dolu ol ve şükret! Dileklerini inanarak ve yürekten iste!
Birazdan çıkıyorum önce bir gül ağacı bulacağım sonra dileklerimi o ağaca bağlayacağım(sabah erkenden alıp denize dökeceğim), akşamın sonunda ilk gördüğüm ateşin üzerinden 3 kez atlamayı da unutmamalıyım. Sonra eve gelip dua edeceğim. Bu gecenin hakkını vermek gerek öyle değil mi? Elimde sımsıkı tuttuğum dileklerle dolu bir kese, dilimde hep aynı duâ "hayırlısı" Ve yüreğimde o cümlenin getirdiği huzur; "Hatırlayın! Allah vermeyeceğini istetmez." 

Yorumlar

Adsız dedi ki…
dilekler ne zaman yazılıyor ne zaman denize atılıyor
Her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece yapılıyor.

Popüler Yayınlar