Booozaaaa
Malzemeler:
2 bardak bulgur
21 bardak su
2 çorba kaşığı un
1/2 bardak yoğurt
1/2 tatlı kaşığı kuru maya
2,5 çorba kaşığı şeker
1/2 çorba kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edin, kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara ara karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın ve tarçınla servis yapın.
Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilir.
Canı boza çekipte bulamayanlara, evde malzemesi olanlara duyurulur! Yapımı kolay, içimi leziz harika bi tat bence... Ben yapmakla uğraşamadım marketten gidip aldım ama el yapımı lezzet daha bi başkadır elbette. Faydalarına gelince soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan bozanın faydaları saymakla bitmez(miş) bünyesinde A ve B vitaminleri barındırır. C ve E vitaminlerinin de sahibi olan bu değişik lezzet süt yapıcı özelliği sayesinde hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. Üstelik yağ oranı yok ve içindeki laktik asit sayesinde hazmı kolaylaştırıcı bir etkiye de sahip. Unutmadan kalorisi bi hayli yüksek. Küçük bir not: bozanın faydaları TÜBİTAK onaylıdır. Tarihçesine de giricektim ama merak edenler google'da boza ve tarihçesi diye yazsa binlerce sonuca ulaşabilir diye düşündüm o yüzden detaya girmedim. Bir Osmanlı lezzeti olan bozayı ben ve ailem yıllardır severek tüketiyoruz ve size de tavsiye ediyoruz. Afiyet Olsun.
Yorumlar