ŞAKA ŞUKA!






Herkesin bildiği üzere bugün 1 Nisan yani "Şaka Günü"... Ben ve şakacı kimliğim bugün boş durmayıp enteresan bazlı eşek şakaları yapmak için kollarımızı sıvadık lakin sonra vazgeçtim çünkü ev ahalisinin tepkisinden korktum. Bugün sıradan, huzurlu, leziz ve kuş cıvıltılarıyla dolu bir pazar yaşayan kıymetli ailemi üzerime püskürtülmüş biber gazı kıvamında tahrik etmeyi gözüm yemedi. Sonra eşek olanından vazgeçtim bari minyatür boyutta şakalar yapayım dedim ne bileyim mesela Rondo Bisküvisi'nin kremasını kaldırıp arasına diş macunu sıkıp yedirtmek, elimi boyayla kırmızıya boyayıp çığlık atarak "elimi kestim" diye annemin karşısına geçip bayılma numarası yapmak, abimin vesikalık fotoğrafını bastırıp üzerine "kayıp aranıyor" yazıp mahallede mahalle dağıtmak. Neyse bunların hiçbirini yapmayıp onun yerine sosyal medya üzerinden ilişki durumumu değiştirdim inanın bu daha etkili oldu ve pek çok arkadaşım inandı oysa ben sadece ŞAKA YAPMIŞTIM! Şu anda telefonuma gelen mesajlara, sosyal medyadaki yorumlara cevap yetiştirmeye çalışıyorum bir taraftan. Son 1 Nisan şakasını geçen yıl kankama yapmış ve sonucunda korkutucu bir zılgıt yemiştim daha da şaka filan yok dedim kendime.


Neyse gelelim 1 Nisan'ın tarihçesine; en eski 1 Nisan şakasının eski Romalılar döneminde yapıldığı sanılıyor. Bununla birlikte şakaların gelenekselleşmesinin başlangıcı 16. Yüzyıla kadar uzanıyor. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles'ın yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırmasından sonra 1 Nisan'ı yılbaşı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi.
Eski Romalılar'ın Hilarya, Hintliler'in ise Huli Festivalinde görülen şakalar, dünyanın çeşitli ülke ve kültürlerinde bir gelenek. Bazı rivayetlere göre de "Nisan Balığı" Mart ayının sonlarına doğru güneşin balık burcunu terk etmesinden ortaya çıktı.
"1 Nisan" ya da "Nisan Balığı", Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor. 1 Nisan İngiltere'de "April Fool's Day"- "Nisan Kaçıklar Günü", İskoçya'da "Gowk" veya "Cuckoo" günü olarak kutlanıyor. Başka bir efsane de Pagan Kültüründe 1 Nisan'da kutlanan "Fous Bayramı".
En hoşuma giden şakalardan biri de İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1976 yılında 1 Nisan 09.47'de Plüton, Jüpiter'in arkasından geçerken sıra dışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya'nın çekim gücünü azaltacağını söyledi. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini yaşayacakları duyurusu üzerine çok sayıda kişi zıplayarak durumu test etti. (Vay canına!)

Bugün 1 Nisan şaka doluyor insan... Kimi sever kimi döver aman dikkat! Böyle zamanlarda sen sen ol şakanın boyutunu iyi hesapla!... Haydi kalın sağlıcakla... (Yine kafiyeyi tutturdum)

Yorumlar

hayatreceli dedi ki…
ayy hatırlıyorumda çocukken yapardık ne gülerdik ama yaşlar büyüdükçe ehh bide evlenince kalmadı artık öyle şakalar filan..:)

sevgiler canım şakalı günler dilerim...
Hehehe evet yahu :) Teşekkür ederim canım Reçelim, sevgiler...

Popüler Yayınlar