Bookcrossing Uygulaması Diye Bir şey Var (mış)!






Bir dergide gözüme çarptı hemen paylaşmak istedim.

Amerika'da yeni bir moda çıkmış, bir takım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere bir takım kitaplar bırakıyorlarmış. Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karşılaşıyorsun. Mahallede yaşayan birçok kadının ortaklaşa kullandığı "çamaşır yıkama merkezine" gidiyorsun, makinelerden birinin üstünde bir kitap. Trene biniyorsun pat! koltuğuna bir kitap düşmüş.
Marketten alışveriş ederken elini atıyorsun, biri bisküvi paketleriyle cips paketlerinin arasına bir kitap yerleştirmiş. Düşünsenize harika! Ben ki kitap kurdu bir insan olarak bu tarz sürprizlerle karşılaşsam tepkim ne olur acaba?! Define bulmak gibi! Roman, şiir, öykü, deneme, artık ne çıkarsa bahtına... 
2001 yılında uygulamaya başlanan(ve benim daha yeni haberimin olduğu) bu sistemde kitabı bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabın parasını da helal ediyor. Tek ricası var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere bırakın da başkaları da yararlansın.
Bunu başlatan kişi Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcı. Bu olaya Bookcrossing deniyormuş yani "Kitap Gezdirme" diye çevirebiliriz kanımca. Fransa'da böyle crossing yapan dokuz bin kişi olduğu söyleniyor, ortalıkta dolaşan serseri kitap sayısı da on bini geçmiş...
Özellikle Londra'da çok yaygın bir sistem olmakla birlikte okudukları kitapları parklarda bırakabiliyormuş insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda'dan çıkmış.
Uygulama Türkiye'de yok mu? Olsa ne olurdu?( Detaylı bilgim yok ama sanırım bizlerde bu eyleme katılabiliyoruz) Okuma oranının en az olduğu ülkeyiz ne yazık ki... Şöyle bir istatistiğe vurduğumuzda rakamlar hiç iç açıcı gözükmüyor; Türkiye'de okuma oranı %4, kitap okuma oranı %4,5, gazete okuma oranı %22, radyo dinleme %25 ve televizyon izleme oranı sıkı durun %94

Ülkelere göre ortalama kitap okuma oranı ise: Japonya 8, Fransa 4, Almanya 6, ABD 4 ve Türkiye 0,125 diye biliniyor, rakamlar farazi olsa da Türkiye'de çok az kitap okuyucusu olduğunun şahsen farkındayım.

http://www.bookcrossing.com adresine girdiğinizde siteye üye olup, siz de bir yerlere kitap bırakabilir, okumak istediğiniz kitabın nereye bırakılmış olduğunu öğrenebilirsiniz. Aşama şu; kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takım bilgiler giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulunan kitabın BookCrossing eylemi içerisinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı varsa sisteme bulunma ile ilgili ve el değiştirdiği takdirde bir sonra bırakılacağı durak vs gibi bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabınızın nerede yolculuk ettiğini takip edebiliyorsunuz.
 Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama bana güzel ve farklı bir sistem olduğu için ilgi çekici gelmeye başladı bile...

Yorumlar

hayatreceli dedi ki…
mükemmel bir uygulama keşke heryerde yapılsa bu paylaşımdan dolayı seni tebrik ederim:)

sevgiler...
Canım, teşekkür ederim evet sistem harika bişi bence de =)

Popüler Yayınlar