Vur Kadehi Ustam






Haberim yoktu, internette bakınırken gördüm. 3-10 Aralık Dünya Rakı Haftası'ymış! Malum aralık ayındayız; balığı bol, mevsimi soğuk ve geceleri upuzun olur. Hele bir de yalnızsanız ve bir o kadar efkarlı... "Vur Kadehi Ustam bu gece de sarhoşuz, kalan sağlar bizimdir acıdan mayhoşuz."
Ben hayatımda bir defa sek içme gafletinde bulundum ve tekrar ağzıma süremedim rakıyı ama nedense hep bir fasıl havam vardır. Şöyle güzel bir sofra; mezeleriyle donatılmış, fonda acayip bir müzik(damardan), yanımda da yürekten torpilli dostlarım ve kadeh tokuşturuyoruz. Vuhuuu!
Hocam olmazsa olmazıdır bizim toplumun rakısı. Rakı, roka, balık üçlüsü hiç şaşmaz hele ki Egeliyseniz ve bir de İzmir'de yaşıyorsanız 7/24 kafa güzel gezeriz zaten. Hep bir bahane vardır içmeye, eğlenmeye. Çilingir sofraları kuruluverir iki tek atmak için...



Bu arada çilingir sofrası demişken anlamı nereden geliyor hiç düşündünüz mü? Çeşnigir Sofrasından zamanla Çilingir Sofrasına dönüşmüş. Osmanlı saraylarında padişahların yemeklerini tadan çeşnigir ya da çeşnicibaşının sofrasına benzemesinden kaynaklanırmış. Yemeğin tadına bakan "tadımcı"ya çeşniyar deniliyormuş. Çilingir sofrasında sadece rakı içilirmiş. Peki rakı sözcüğü nereden geliyor? Rakı sözcüğünün "Araki" veya "Arıki" kelimesinden geldiği tahmin edilmektedir. Araki Arapçada "terleten" anlamına gelmektedir. Vaaayyy!
Efkarlı sofralarda en ketum insanın bile dilini, yüreğini çözer ya bu sofra işte ondandır çilingir oluşu...
Çilingir Sofrasının da bir adabı var derler; rakı özenle hazırlanmış az miktardaki mezeyle içilir. Bir mihenk taşıdır, kişinin ağırlığını ve değerini ortaya çıkarır, ölçülü alındığında keyif ve zevk için araçtır.

Unutmadan www.dunyarakihaftasi.com adresini bir tıklayın. Katılımcı restoranlar ve bir sürü başka rakısal etkinlikler hakkında bilgi alıp, rezervasyon yaptırabilirsiniz.


Eee haydi o zaman Şerefe!

Yorumlar

Popüler Yayınlar