Semi Vejetaryen Olmak Nasıl Bir Duygu?





Yaklaşık 10 yıldır kırmızı et tüketmiyorum. Tabii bu durum bir sabah kalktığımda "Anneee ben Semi Vejetaryen olmuşum yeaaa ne yapacağım?!" diyerek başlamadı bunun için ciddi sebeplerim ve bir kaç kötü anım var(detaya girmek istemiyorum şimdi) çünkü bahsetmem gereken daha önemli bilgiler var; Vejetaryen/Semi Vejetaryen olmak nedir? Nasıl bir duygudur? Sağlık açısından yararları/zararları nelerdir? Zira çevremdeki et yemez sayısı her geçen gün artmakta üstelik yaş ortalaması da çok düşük...
Semi Vejetaryen yani büyük baş hayvan eti ve kırmızı et tüket(e)meyen, nadir olarak beyaz et tüketen kişilere verilen isimdir. Uzmanlara göre sağlıklı olup olmadığı tartışılmakla birlikte; Coğrafik, kültürel, psikolojik, felsefi ve sosyolojik olarak bazı kişiler hayatlarının belirli dönemlerinde vejetaryenliğe geçiş yapabiliyor. Bunda beslenme şeklinin kişiden kişiye farklılık göstermesi de bir etken.

Peki Vejetaryen beslenmenin çeşitleri neler?

Balık yiyebilen vejetaryenler(Pesketeryan): Kırmızı et ve kümes hayvanları eti yemez. Ama süt ve süt ürünleri, yumurta, balık yiyebilir.

Kırmızı et yemeyen vejetaryen(Semi Vejetaryen): Heh işte ben ve benim gibiler! Sadece hayvansal gıda olarak kırmızı et yemez ama süt ve süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve balık yiyebilir.

Yumurta ve süt tüketen vejetaryen(Lakto Ova Vejetaryen): Hayvan eti yemez ama süt ve süt ürünleri ile yumurta yiyebilir.

Yumurta yemeyen ama süt tüketen vejetaryen(Lakto Vejetaryen): Hayvan eti ve yumurta yemez ama süt ve süt ürünleri yiyebilir.

Süt tüketmeyen ama yumurta yiyen vejetaryen(Ovo Vejetaryen): Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yemez. Yumurta yiyebilir.

Sadece sebze ve meyve yiyen vejetaryen(Vegan): Hayvan eti ve hayvan ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri yemez. Hayvan ürünleri üretilen giysi/eşya kullanmaz.

Uzmanlara göre, en son grupta yer alan vejetaryenlar yani Veganlar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir.
İnanın bazen çok zorlanıyorum öyle ki ailemle ve arkadaşlarımla yemek yemek bazen işkenceye dönüşebiliyor. "Yaaa kızım gel bir iskenderciye girelim hadi gözünü seveyim, et yenmez mi yeaaa sen nasıl yaşıyorsun?” gibi duyumlara maruz kalabiliyorsunuz. Hele ki anneciğim evde ben, menüde et yemeği varken birden fazla çeşit yemek yapmak zorunda kalınca...
Bizler için,
Süt yerine soya sütü, pirinç sütü, badem sütü
Peynir yerine soya peyniri gibi çeşitli besin yelpazeleri de mevcuttur unutmadan hatırlatalım.

Et yerine soya kıyması ki bununla yapılan mantıyı severek yiyorum, ölmem herhalde değil mi?

 Gelelim sağlık sorunlarına,

Çok yaygın olmamakla birlikte depresyon, saçlarda dökülme, tırnaklarda dayanıksızlık, yaralar, kemiklerde osteoperoz, kansızlık(Anemi), ciltte kuruluk, sinir sistemi bozuklukları meydana gelebiliyor(muş).
Olumlu yanları da var; Kalp-damar hastalıkları ve kansere yakalanma riskinin et yiyen normal kişilere oranla daha az olduğu gözlemlenmiş. Çünkü vejetaryenler E vitamini ve antioksidan yoğunluğu fazla olan gıdaları öncelikle tüketirler. Ayrıca obezite bu kişilerde yaygın değildir.
Yine de siz siz olun sağlık kontrollerinizi hiç bir durumda ihmal etmeyin hele ki de vejetaryen bir bireyseniz...


Ben hep diyorum vejetaryen olmak anlatılmaz yaşanır bir duygu. Şöyle ki masada et yiyenler varken sizin yediğiniz ota, sebzeye tuhaf tuhaf bakıp bu nedir ya şimdi? diye sizi yargılayıp doktor kesilenler hatta et yemeniz için canla başla mücadele içine girenler arasında sakin kalmak ve de her kurban bayramında pejmürde bir halde kendini etten uzak diyarlara atmaktır vejetaryen olmak.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
Ahhaaha son paragraf yaşadıklarımın harika bir özeti gibi :)

gizemkolcak.blogspot.com
Unknown dedi ki…
Semi vejeteryanım, ve 12 yasımdan beri kırmızı et tüketmiyorum cok kücük yasta basladıgı ve kontrol dısı oldugu icin kansızlık asırı miktarda yumurta yemiyorum ve her gecen gün tüketebildigim et cesidi azalıyor toplumsal bir yaklasımla baslamadı dedigim gibi ama olabildigince geciktirilmesi gereken bir durum beden icin saglikli degil.
Benim halimden anlıyorsun o zaman Gizem Kolçak :)
Ben sadece kırmızı et yiyemiyorum ama yavaş yavaş sucuk yemeye başladım çünkü gözümü baya korkuttular. Haklısın Gözde Bulut :)
Bilge dedi ki…
Ben de sadece kırmızı et yemiyorum. Kokusu bile rahatsız ediyor. Kurban bayramında et ve kan kokusuna dayanamayıp kusuyorum
Aynen! Ben de öyleyim Bilge :)
Adsız dedi ki…
Bende oyleyim ama istisna olarak bir adet lahmacuna bir tane limon sıkarak yiyebiliyorum ancak oda kesinlikle dana eti olacak adeta tüm limonu bitiriyorum küçük bir lahmacuna
İyi ki Vegan değiliz, buna da şükür! :)
gezin-eğlenin dedi ki…
Ben lakto vejetaryanim :) insanlar anlamasa da böyle olmaktan çok mutluyum :)
Kendini mutlu hissediyorsan bence sorun yok! :)
Adsız dedi ki…
Ben ne garibim aq kırmızı et yemiyom ama burgerden lahmacuna lahmacundan sucuğa sucuktan sosise herseyi yiyom ama kırmızı etten nefret ediyorum ben nAsıl semi vejeteryanim aq
O da değişik bir durum :)
Unknown dedi ki…
Bende ben ekmek arası sosis onu yiyorum. ama diğer şeyler pek ilgimi çekmiyor.
Melis dedi ki…
Aynen ben semi vejetaryanim. Bu arada 13 yasim var. Ben mutluyum. Kirmizi et den baska her sey yiyorum. Ben kirmizi et yemesemde vitaminler kullaniyorum. Mutluyum
Özlem düşünceli dedi ki…
Semi vejeteryanım ancak süte ve yumurtaya alerjim var eğer sütü ve yumurrayı unlu yada tatlı birşeyin içine koymazsın yiyemiyorum. Kesinlikle kırmızı et karşıtıyım
Adsız dedi ki…
hiç aklımda yokken kesimhaneye gittim ve o gunden sonra et ve tavuk yemiyorum.

sadece balık yiyebiliyorum. diğer deniz ürünlerinide yiyemiyorum. nedense balığı yerken kendimi kotu hissetmiyorum. vejeteryanlıkla yakından uzaktan alakam yoktu oysa. şimdi düşününce et yediğimi kendimi berbat hissediyorum.
Unknown dedi ki…
Bir şey sormak istiyorum
Ben kıyma ya da kuşbaşı yemiyor ama köfte yiyorum
Tavuğun bazı çeşitlerini yiyorum döner gibi mesela
Balığın da bazılarını yiyorum mesela hamsiden nefret ederim
Ben de semi vejetaryen oluyor muyum?
Unknown dedi ki…
Ben kuşbaşı ve kıyma yemiyorum ama köfte yiyorum
Tavuğun bazı çeşitlerini yiyorum döner gibi mesela
Balığın da bazılarını yiyorum mesela hamsiden nefret ederim
dedi ki…
Ben de 14 aydır semi vejeteryanım. Normalde severek tükettiğim piliç sucuğun içinde dana yağı olduğunu gördüm geçen haftalarda. Keşke daha önce baksaymışım :(
Millet ben artık kırmızı et yiyebiliyorum, kendi kendime Kokoreç yiyerek başladım yani yazı iptal! :)
Şimdi ovo-pesco yum.
Yaklaşık 20 yıl semi vejeteryan. Arkasından 10 yılı aşkın pesco. Şimdi sadece hayvansal ürünlerden yumurta ve deniz ürünleri. Süt ve süt ürünlerini bıraktım. Müthiş rahatladim. Sadece hayvansal olarak yumurta ve deniz ürünleri tüketenlee OVO PESCO adını öneriyorum. Yumurta ve balık tüketen pesco.
Adsız dedi ki…
Ben de sadece kırmızı et yiyorum ve süt içiyorum ama yumurta tavuk balık yemiyorum ben neden hiç bir gruba giremiyorum:?)
Unknown dedi ki…
37 yaşındayım , kırmızı et ve tavuk yiyemiyorum. Bu yaşıma kadar hepsini yiyordum. Belgeseller izledikten sonra yiyemiyorum.
Unknown dedi ki…
11 yaşından beri ağzıma kırmızı et sürmedim ama ara ara hamburger lahmacun ve sucuk yiyorum yani bunda sorun yok (tabi içinde kıkırdak gibi garip sert bir şey çıkarsa yemeyi keserim hatta yediklerimide çıkartırım) balık yemiyorum ve tavuğun sadece göğus kısmını yiyebiliyorum bende semi vejeteryan sayılır mıyım
Adsız dedi ki…
Olmuyorsun, köfte kıymadan yapılıyor zaten. Ha değişik bir köfte türüyse orasını bilemem.
Unknown dedi ki…
Bende fark ettim acaba semi vejeteryanligi bozuyor mu
Adsız dedi ki…
bende semi vejeteryanım ya

Popüler Yayınlar